13.junij 2023 - 18:47

Ekskurzija šestošolcev

Napisal B.Skerbinek

V ponedeljek, 5. 6. 2023, smo se učenci 6. razredov odpravili na ekskurzijo v doživljajski park Vulkanija na Goričkem, kjer je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije.

Ker smo bili ob prihodu že zelo lačni, smo si najprej privoščili malico. Nato smo se razdelili v tri skupine in se podali na poučne dogodivščine, po katerih nas je vodil krt Oli. Čarovnica Eza mu je bila ves čas za petami, saj si je neizmerno želela priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem prišli na površje.

Vas zanima, kaj vse smo počeli?

● Na interaktivni mizi smo spoznavali glavne geološke značilnosti Zemlje.

● S pomočjo VR očal smo spoznali nevarnosti vulkanov.

● Sprehodili smo se skozi lavino cev, kjer smo odgovarjali na vprašanja, ki nam jih je postavil Oli.

● V dvorani smo si s pomočjo 3D stereoskopske tehnike ogledali film, ki nas je popeljal skozi zgodovino vesolja.

● Z dvigalom smo se odpeljali v globino Zemljine skorje, od koder smo se z Olijevim podzemnim vlakcem vrnili na površje.

● Ogledali smo si razstavo o geoloških značilnostih Goričkega.

● V interaktivnem geopeskovniku smo izdelovali vulkane.

● Ogledali smo si video posnetek, kako se na Zemlji »kuhajo« različne vrste kamnin in video posnetek o naravi Goričkega.

● Ogledali smo si razstavo mineralov ter si ogledali video posnetek, kako so včasih v geološkem muzeju predelovali kožo.

● Z vlakcem smo se odpeljali do kamnoloma in si ogledali, kje točno je pred 3 milijoni let bruhal vulkan in na katerem mestu so našli kristale olivina.

Po končanih aktivnostih smo se polni novih vtisov odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj proti našemu domačemu kraju.

Prebrano 389 krat Nazadnje urejano na 13.junij 2023 - 19:57