27.november 2023 - 19:34

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Napisal U. Jerman

V preteklem tednu (med 20. in 26. novembrom 2023) se je naša šola ponovno priključila Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov.

To je najbolj prepoznavna in ugledna akcija na področju preprečevanja odpadkov, katere moto je skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količino odpadkov. Glavna tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je bila EMBALAŽA in v sklopu tega je potekala kampanja ZMANJŠAJ, PONOVNO UPORABI in RECIKLIRAJ!

V tem tednu smo na šoli še bolj pozorno ločevali odpadke, poleg tega pa smo nekatere odpadke (večinoma embalažo) ponovno uporabili. In kaj vse smo počeli in izdelali? 

Pri različnih dejavnostih na šoli smo izdelovali izdelke iz odpadnih materialov. Nastale so čudovite voščilnice iz starih gumbov, svečniki iz kozarcev za vlaganje, zanimive družabne igre in še in še. Ugotovili smo, da se nam med letom nabere precej ostankov sveč. Parafin smo stalili in vlili v modelčke. Pa smo spet dobili uporabne svečke, ki bodo v tem času sploh dobrodošle. Cel mesec smo zbirali odpadno blago, predvsem odslužen jeans in pridne učiteljice so šivale različne izdelke. V jeans so se oblekle okrasne blazine za stole, ostanki blaga so se spremenili v trakove za ušesa, nekaj drobižnic in še kaj.

Ponovno uporabo smo najbolj poudarili z našo že tradicionalno petkovo menjalnico igrač in knjig. Z njo spodbujamo prehajanje stvari od enega lastnika k drugemu, poskrbimo pa tudi za navdušene in srečne otroške obraze ter hkrati zmanjšujemo količino odpadkov ter onesnaževanje okolja. Igrače in knjige, ki so ostale brez lastnika, bomo z veseljem uporabljali v popoldanskem bivanju ter jutranjem varstvu ali pa nam bodo med odmori krajšale čas.

Vabljeni ste k naši stojnici v Ulici prijaznih nasmehov v parku 4. in 5. decembra. Izdelke boste lahko tudi dobili in si jih ne samo ogledali, veseli pa bomo vsakega vašega prostovoljnega prispevka, ki bo obogatil naš šolski sklad.

Prebrano 536 krat Nazadnje urejano na 27.november 2023 - 19:38