29.avgust 2021 - 22:55

Samotestiranje učencev zadnje triade

Napisal

Skladno z Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, se za učence zadnje triade izvaja samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi. Samotestiranje bodo učenci izvedli doma.

Z MIZŠ in Ministrstva za zdravje so nam sporočili, da bodo testi za samotestiranje učencev na voljo v lekarnah od ponedeljka, 30. 8. 2021.

V skladu z navodilom Ministrstva za zdravje, bodo lekarne teste brez posebnih potrdil izdajale staršem ali zakonitim zastopnikom s Kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja brez dodatnih dokazil, če so rojeni od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2010. Učencu trenutno pripada 5 pet hitrih antigenskih testov na mesec, ki jih učenec oziroma njegovi starši ali zakoniti zastopniki pridobijo v lekarni po predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja.

Teste lahko prevzamete v katerikoli lekarni enkrat mesečno in sicer po pet testov za vsak mesec.

NIJZ priporoča, da učenci samotestiranje izvedejo v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj (oziroma smiselno pred začetkom delovnega tedna), saj v primeru pozitivnega testa (in kasnejši potrditvi okužbe s testom PCR) v karanteno ne bo potrebno celotnemu oddelku.

Samotestiranja ni potrebno izvajat učencem, ki so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov bolezni ni minilo več kot šest mesecev, ter tisti, ki so bili cepljeni in je od vzpostavitve zaščite proti COVID-19 minilo manj kot devet mesecev.

V primeru pozitivnega rezultata testa samotestiranja učenec oziroma njegovi starši ali zakoniti zastopniki nemudoma obvestijo izbranega osebnega zdravnika, v primeru odsotnosti izbranega osebnega zdravnika, pa dežurno službo ali kontaktno točko zdravstvenega doma za testiranje na virus SARS-CoV-2 z metodo  PCR v kraju bivanja.

Učenec v primeru pozitivnega rezultata testa pri samotestiranju do prejema rezultata testa PCR ostane doma v samoizolaciji.

V primeru pozitivnega rezultata testa PCR starši nemudoma obvestijo ravnatelja vzgojnoizobraževalnega zavoda in izbranega osebnega zdravnika učenca, v primeru njegove odsotnosti, pa dežurno službo.

V primeru negativnega rezultata testa PCR se učenec lahko udeleži pouka oziroma rednega izobraževalnega procesa ter izvajanja obšolskih in izvenšolskih dejavnosti.

 

 

 

 

Prebrano 1084 krat Nazadnje urejano na 31.avgust 2021 - 16:05