12.junij 2021 - 08:37

Pirati plastike

Napisal

Plastenka, ki jo vržemo v Trboveljščico, lahko vpliva na ribe v Črnem morju.

Poleg varčevanja z električno energijo, pitno vodo, z uporabo recikliranih papirnatih brisač, s čistilnimi akcijami in še kaj ... smo na Osnovni šoli Trbovlje aktivni tudi v projektu Pirati plastike. To je evropski projekt, v katerem sodeluje več sto šol, ki bodo (bomo) raziskovale onesnaženost vodotokov. Rezultati posamezne šole bodo zbrani in vsem dostopni na skupni spletni strani, kjer bo na zemljevidu evropskih potokov in rek vidno onesnaženje posameznega evropskega vodotoka. Skratka zanimiva in uporabna raziskava.
 
21. stoletje žal zaznamuje vedno večja poraba plastike. Je material, ki je v okolju zelo težko razgradljiv. Plastika v okolju le razpada v manjše kose, ki jih imenujemo mikroplastika. Zaradi dolge obstojnosti se ti delci kopičijo v organizmih, po prehranjevalnih piramidah pa nato zaidejo preko hrane tudi v človeka. No, ta umetni material, ki je sicer izjemno uporaben, pride do morja tudi preko rek, potokov in ima izvor tudi pri npr. pranju odeje.
 
K projektu Pirati plastike smo pristopili, saj opažamo, da je tudi naše okolje obremenjeno z odpadno plastiko in da se še ne zavedamo razsežnosti onesnaževanja. V delo smo vključeni učenci različnih razredov OŠ Trbovlje. Naša šola pa ima super lego za tovrstno raziskavo, saj leži ob potoku Trboveljščica, ki spada v porečje reke Save. 
 
V prihodnjih dneh se bomo razdelili v skupine. Ob vodotoku bomo opravili terensko delo, ki vključuje pregled brega vodotoka, pregled odpadkov v bližini, z mrežo bomo lovili delce v vodi. Posušeno mrežo z naplavljenimi delci bomo poslali na Morsko postajo, kjer bodo vsebino podrobneje analizirali.
 
S tem vzpodbujamo k pozitivnem odnosu do narave, da tudi ostali s svojimi dejanji doprinesejo k varovanju narave.
 
Delo bosta "nadzirala" mentorja Urška Jerman in Gregor Guna. Nad delom piratov plastike pa v Sloveniji bedijo Ekologi brez meja.
 
Več o tem zanimivem projektu je dostopno na tej SPLETNI STRANI.
 
 
Prebrano 990 krat