18.januar 2024 - 17:03

Black Demonsi in učenje branja

Napisal

Ekipa učencev Black Demons tudi letos tekmuje v FIRST Lego League, tokrat predstavljamo naš inovacijski projekt.

Torej, tekmovanje FLL (www.fll.si) je sestavljeno iz štirih enakovrednih delov (zasnova robota, tekma robotov, inovacijski projekt in temeljne vrednote).

Na skupnih ponedeljkovih srečanjih smo izglasovali, da bomo v našem inovacijskem projektu raziskovali branje. Zastavili smo si cilj, da naredimo učenje branja bolj zanimivo. Branje je namreč za ljudi zelo pomembno, ker spodbuja intelektualni, čustveni in jezikovni razvoj.

Naš projekt smo poimenovali Čarobno branje 2.0. Izvedli smo različne ankete z drugošolci in tretješolci ter učenci od 6. do 9. razreda. Pripravili smo vprašalnik za knjižničarje in intervjuvali dve knjižničarki ter knjižničarja. Ugotovili smo, da učenci ne berejo veliko in da se v splošnem ne marajo učiti brati.

Tako smo si zadali pripraviti prototip bralne sobe oz.bralnega kotička/prostora, v našem primeru pa bralne škatle, kjer bi se bralec udobno namestil in glasno učil brati. Naš namen je bil ustvariti prostor, kjer bi se ob branju predvajali zvočni, vizualni učinki, bralec pa bi bil za pravilno prebrane besede nagrajen. Na sliki imate prikazan rezultat; bralno škatlo, ki deluje ob pomoči tabličnega računalnika.

Naša “bralna škatla” deluje takole:

  1. Ko se učenec približa škatli, se na zaslonu računalnika predvaja navodilo. 
  2. Po končanem navodilu se učencu prikažejo 3 besede (po predlogu učiteljic 2. razreda), učenec mora te besede jasno in normalno glasno prebrati.
  3. Ob pravilno prebrani besedi se vklopi LED lučka, napiše pohvala in zasliši aplavz.
  4. Če učenec pravilno prebere tri predlagane besede, se mu vklopijo vse tri zelene LED lučke, bonbon avtomat pa mu za nagrado podari bonbon.

Za delovanje škatla uporablja tablični računalnik in mikroprocesor arduino.  Povezava med njima poteka preko bluetooth-a.

Naš izdelek je namenjen mlajšim otrokom za motivacijo pri učenju branja. Želimo, da bi na tak način mlajši vzljubili branje. Seveda pa bi ga strokovnjaki lahko nadgradili, da bi bil primeren tudi za mladostnike in odrasle ali pa mogoče za učenje tujih jezikov. 

Ekipa Black Demons 2023/2024 smo:

6. a - Katarina Jerman,

7. a - Samo Knific, Nejc Krajnc,

7. b - Charli Kapla Jamšek,

7. c - Gaber Guna,

8. a - Laura Godec, Erik Zmrzljak,

9. a - Vasja Čede Bohorč

in mentorja Urška Jerman in Gregor Guna.

 

Našo rešitev za učenje branja smo predstavili v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje in na podjetju DEWEsoft, ki nas tudi podpira.

Svoje dosežke delimo tudi z dvema super ekipama; LEGOFRAJERJI iz OŠ Tončke Čeč Trbovlje in ROBOKINGSI iz OŠ Marjana Nemca Radeče.

Predstavitev oz. regijsko tekmovanje imamo v soboto, 27. januarja 2024 na OŠ Ob Rinži, Kočevje.

Vse naše aktivnosti lahko spremljate na FB strani ekipe TUKAJ.

 

 

Prebrano 298 krat Nazadnje urejano na 18.januar 2024 - 17:22