06.junij 2023 - 22:31

Šola v naravi 8. r - 2. dan

Napisal

Sveže novice iz Gorenja pri Zrečah, kjer naši osmošolci preživljajo drugi dan šole v naravi.

Pozdravljeni vsi ljubitelji narave! Medtem ko je dopoldne ena skupina raziskovala bogato biodiverziteto tega čudovitega območja, je druga skupina spoznavala osnove orientacije. Obe področji sta prinesli veliko zanimanja in veselja.

Naši mladi raziskovalci, ki so se posvetili raziskovanju rastlin, so se podali v gozdove in travnike, nabirali liste dreves in grmovnic ter tako spoznavali rastlinski svet okoli Gorenja pri Zrečah. Ob poti so odkrivali raznolike drevesne vrste, kot so mogočni hrasti, nežni javorji, bukve, iglavci in številne druge. Svoje znanje so poglobili z opazovanjem oblik in tekstur listov ter s skrbnim nabiranjem primerkov za nadaljnje raziskave.

Poleg dreves so se učenci posvetili tudi grmovnicam ob poti. Nabirali so liste in se učili prepoznavati rastline po njihovih značilnostih ter spoznavali, kako te rastline pomagajo ohranjati ravnovesje v ekosistemu. Zavedajo se, da so rastline ključnega pomena za čist zrak, ohranjanje habitatov za živali ter vzdrževanje ekoloških ravnotežij.

Druga skupina osmošolcev je pridobivala ključno znanje za varno in samostojno gibanje v naravi – osnove orientacije. S pomočjo zemljevidov, kompasa in drugih orodij so se učili, kako določiti svoj položaj, slediti poti ter se usmerjati glede na okolico. Z različnimi vajami so pridobili samozavest in spretnosti, ki jim bodo v prihodnosti koristile pri raziskovanju narave.

Izkušnja je bila neprecenljiva za razvoj njihove povezanosti z naravnim svetom.

Hvaležni smo mentorjema, ge. Nadi in g. Gregorju, ki sta skrbno vodila naše učence skozi te izjemne izkušnje ter jih spodbujala k raziskovanju rastlinskega sveta in razvoju orientacijskih veščin.

 

Imamo se lepo. Starši, lahko ste brez skrbi.

Prebrano 802 krat