09.december 2021 - 17:43

Sveta Barbara zaveznica rudarjev

Napisal P. Gačnik

Sveta Barbara je zaveznica rudarjev, goduje 4. Decembra in v Zasavju ta dan še danes  obeležujemo kot rudarski praznik.  Kljub temu, da rudnik danes ne obratuje več, je v naših dolinah pustil močan pečat. Prav je, da tudi mladi rodovi, ki jih rudarstvo ne bo več tako zaznamovalo, poznajo in negujejo tradicijo in običaje povezane z rudarstvom. 

Rudarstvo pa ni vplivalo samo na industrijo, pokrajino in prebivalstvo temveč tudi na kulturo in umetnost. V okviru predmeta Likovna umetnost v 5. razredih smo se spomnili na zgodovino  rudarstva v Trbovljah in spoznali nekaj umetnikov, ki so ustvarjali v Trbovljah in je bila njihova umetnost tesno povezana tudi z rudarstvom. Ogledali smo si, na kakšne različne načine so Trboveljski umetniki (Janez Knez, Stojan Batič, Leopold Hočevar-Hoči, Franc Kopitar, Zoran Poznič…) v svoja umetniška dela vpeljali motiv rudarstva.  Ugotovli smo, da je veliko del z rudarsko motiviko nastalo v grafičnih tehnikah. Tudi z učenci smo najprej spoznali različne grafične tehnike, potem pa  so učenci še sami ustvarili grafiko z motivom rudarstva oz. Trboveljske rudarske industrijske krajine.  Grafike so nastale v tehniki kolagrafija – risanje v sveže lepilo. Kartonaste plošče smo na debelo namazali z Mekol lepilom, potem pa so učenci s  palčkami vrisovali v mokro lepilo in na ta način naredili vdolbinice. Ko so se matrice posušile smo jih skupaj premazali z barvo ter s pomočjo grafične preše odtisnili na papir.  Učenci so pri izdelavi matirc in tiskanju uživali, kar se tudi vidi na končnih izdelkih. Nastale so zelo zanimive grafike, zato smo se odločili, da jih predstavimo na razstavi.

V sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje, RMED Perkamndeljc Trbovlje, Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje in JSKD Trbovlje smo  v Vašhavi  na Ajnzerju  pripravili razstavo grafik učencev 5.a, 5.b in 5.c razreda, ki je popestrila prireditev s kulturnim programom na predvečer Svete Barbare 3. Decembra 2021.

Na ta dan smo za učence 5. razredov, pripravili delni kulturni dan, v okviru katerega so si poleg svoje razstave premierno ogledali tudi razstavo AR orodja, sestavljeno iz 12 upodobitev rudarskega orodja, ki je z uporabo telefona ali tablice stopilo v 3D okolje. Za likovno podobo je poskrbel trboveljski umetnik Jože Potokar – Cvrčo, vsebine za razširjeno resničnost pa so pripravili v DDTLabu. S pomočjo virtualne resničnosti so se lahko sprehodili po rudniških rovih ter prisluhnili robotki Evi, ki jim je predstavila zgodbo o Sveti Barbari in rudarju Toniju Liscu, ki jim je povedal nekaj besed o prostoru, kjer so razstavljene njihove grafike - vašhavi. Na koncu pa so se lahko še na kratko sprehodili skozi pravi rudniški rov.

Razstava grafik učencev 5. razredov je na ogled do konca januarja v vašhavi na Ajnzerju.

Srečno!

Prebrano 668 krat Nazadnje urejano na 09.december 2021 - 17:46