19.november 2021 - 20:07

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Napisal U. Jerman

Naša šola se bo med 20. in 28. novembrom 2021 priključila Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov.
To je najbolj prepoznavna in ugledna akcija na področju preprečevanja odpadkov, katere moto je skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količino odpadkov.

 

Glavna tema letošnjega ETZO so krožne skupnosti ter pomen sodelovanja in solidarnosti. Tematika je dovolj široka in raznolika, da se lahko vključi prav vsak. Zato vas vabimo, da kamenček v mozaik, prispevate tudi doma.

Čeprav se letošnji ETZO v Sloveniji osredotoča na temo krožne skupnosti, lahko sodelujemo tudi z drugimi akcijami, ki tako ali drugače izpostavljajo tematiko zmanjševanja odpadkov:

Strogo izogibanje nastajanja odpadkov oz. zmanjševanje nastajanja odpadkov pri samem viru (najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane)
Aktivnosti za ozaveščanje o nujnosti zmanjševanja količine odpadkov, ki jih proizvedemo, in nasveti, kako to doseči: promocija kompostiranja doma, nalepke, da ne želite reklam, uporabe vode iz pipe. Med te aktivnosti sodijo tudi ukrepi, ki ozaveščajo potrošnika, da z izbiro izdelkov vplivajo na okolje.

Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo (predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si)
Aktivnosti, ki ozaveščajo, da ima vsak izdelek še eno življenje: spodbujajo premislek o nujnosti nakupa novega izdelka, spodbujajo popravilo in ponovno uporabo izdelkov, izmenjevanje, obdarovanje… Cilj aktivnosti naj bo spodbuditi k izbiri izdelkov za večkratno uporabo, k najemu predmetov namesto nakupa itd.

Ločevanje odpadkov in recikliranje odpadkov
Ukrepi, katerih cilj je pomagati ljudem izboljšati razvrščanje odpadkov, jih spodbuditi k ustreznemu vedenju in jim pomagati glede odvoza odpadkov.

Čistilna akcija
Aktivnost, s katero se javnost in medije opozori na ogromne količine odpadkov, ki jih odvržemo v naravo, v gozdove, na plaže… Sem sodijo tudi aktivnosti, ki vsebujejo rešitve glede izogibanja smetenja in preprečevanja nastajanja odpadkov.

Na šoli se bomo v akcijo vključili po najboljših močeh. Pri izbirnih predmetih, razširjenem programu, krožkih, pri pouku ali na dnevih dejavnosti bomo izdelovali izdelke iz blaga, sveče in mila iz ostankov, še bolj pozorno ločevali odpadke, čistili okolico, ustvarjali izdelke iz odpadne embalaže, izvedli menjalnico igrač ter menjalnico knjig in še in še.

Naslov naše akcije je VSAKA MALENKOST ŠTEJE, ki si jo lahko ogledate tudi na tej povezavi.

Sodelujte po svojih zmožnostih tudi doma. Saj veste, VSAKA MALENKOST ŠTEJE.

 

Prebrano 498 krat Nazadnje urejano na 20.november 2021 - 16:40