Natisni to stran
20.december 2020 - 18:29

Takšno je naše mesto ...

Napisal Klavdija Čelik

Šestošolca Jaka in Armin sta z naslednjimi besedami opisala naše mesto. 

TRBOVLJE

 

Trbovlje so mesto, ki leži v geografskem osrčju Slovenije. Od glavnega mesta naše države so oddaljene 60 km. Ležijo med Zagorjem in Hrastnikom, na levem bregu reke Save. 

Mesto Trbovlje sestavljajo naselja Čeče, Gabrsko, Klek, Knezdol, Ojstro in še nekaj manjših naselij. 

V Trbovljah po podatkih iz leta 2020 živi 13.822 prebivalcev, kar je precej manj kot leta 2018, ko je tu živelo 16.040 ljudi. Iz mesta se ljudje izseljujejo zaradi pomanjkanja delovnih mest. 

Gospodarsko dejavnost v Trbovljah predstavljajo manjša podjetja, ker so cestne povezave slabe. Trbovlje nimajo hitrega dostopa do avtoceste, železniški promet pa je počasen. V zadnjem času posvečajo več pozornosti tudi turizmu. 

V Trbovljah je največ starejših blokovskih naselij, nekaj je tudi stolpnic in družinskih hiš. 

Trbovlje imajo štiri osnovne šole v mestu in eno na Dobovcu. V mestu sta tudi splošna in tehnična gimnazija ter nekaj srednjih poklicnih šol, na primer ekonomska. V mestu sta tudi dva muzeja. Knjige si je mogoče izposoditi v Knjižnici Toneta Seliškarja, poleti pa je odprt letni bazen. Športni dogodki se odvijajo v športni dvorani Polaj. Mesto ima tudi banko, pošto in upravno enoto. 

Največja znamenitost Trbovelj je dimnik, visok 360 m, in je najvišji v Evropi. V mestu se nahaja tudi več starih rudarskih naselij, ki so spomeniško zaščitena. Najstarejša hiša v Trbovljah se imenuje Gradič. Pred kratkim je mesto dobilo nov kip rudarja Prometeja, ki stoji na Ostrem vrhu. 

 

(Jaka I., 6. a)





TRBOVLJE 

 

Trbovlje so srednje veliko mesto v osrednjem delu Slovenije. So središče Zasavja, kamor spadajo tudi sosednji kraji Hrastnik, Zagorje in Litija. Trbovlje ležijo na nadmorski višini okoli 300 metrov, v ozki in več kot sedem kilometrov dolgi dolini. Skoznje teče Trboveljščica, ki se izliva v reko Savo. Trboveljsko dolino obdajajo številni hribi, kot sta Mrzlica na severu in Kum ali zasavski Triglav na jugu. 

Mesto Trbovlje je središče Občine Trbovlje, v kateri je še veliko manjših naselij, kot so Čeče, Knezdol, Ostenk, Planinska vas, Prapreče, Završje, Župa, Čebine in Retje. Kraj je sestavljen iz deset krajevnih skupnosti. 

V Trbovljah prebiva približno 13.000 prebivalcev. Glede na število prebivalcev so Trbovlje deveto največje mesto v državi. 

Po zaprtju rudnika rjavega premoga in mnogih industrijskih tovarn danes še vedno delujejo Cementarna Trbovlje, Termoelektrarna Trbovlje z najvišjim dimnikom v Evropi in Livarna Telkom. Veliko Trboveljčanov je zaposlenih v storitvenih dejavnostih, na primer trgovini. 

V mestu se razvija tudi turizem. Turisti obiščejo Trbovlje zaradi naravnih znamenitosti, bogatega kulturnega življenja in športnih dejavnosti. Mnoge izletnike privabita planinska domova na Kumu in Mrzlici ter stare rudarske kolonije. V Trbovljah je že od nekdaj vzpostavljen železniški in cestni promet. Avtoceste v Trbovljah ni, v mesto vodijo ceste z različnih smeri. 

Za izobrazbo v mestu skrbijo vrtci, tri osnovne šole s podružnicami, glasbena šola ter dve srednji šoli. Tu so tudi zdravstvene ustanove, kot so bolnišnica, zdravstveni dom, lekarne in dom starejših občanov. Trboveljčani imajo tudi svojo pošto, banke, trgovine z živili, pohištvom, otroško in športno opremo. Športne aktivnosti potekajo v telovadnicah, športni dvorani Polaj, na stadionu Rudar in mestnem bazenu. Kulturne aktivnosti pa v Delavskem domu in Domu Svobode. Knjige si lahko meščani izposodijo v Knjižnici Toneta Seliškarja. 

Trbovlje so znane po naravnih znamenitostih, na primer krajinski park na Mrzlici in Kumu, sedmih možeh na Taborju, Čebulovi dolini. Med kulturno dediščino kraja štejemo mnoge kipe in slike, cerkev ter stare rudarske kolonije. 

Trbovlje veljajo za novomedijsko mesto, kjer vsako leto poteka festival Speculum Artium. Imajo tudi virtualni muzej rudarstva 4. dritl. 

 

Armin L, 6. a

Prebrano 1746 krat Nazadnje urejano na 20.december 2020 - 18:34