16.september 2020 - 10:32

Čečani gremo peš

Napisal P. Medvešek in U. Jerman

Nekateri bomo v šolo tudi to šolsko leto hodili pridno peš.

Učiteljici in učenci, ki prebivamo v idlični vasici z imenom Čeče na nadmorski višini 550 in več metrov, smo že drugo leto začeli v dolino prihajati peš oz. se pripeljemo, kot se radi pošalimo, z našim pešbusom. Živimo v stiku s travniki in z gozdovi, z obdelanimi ter neobdelanimi površinami, na podeželju pod Mrzlico, zunaj mestnega vrveža, zato svež zrak, gibanje in naravo zelo cenimo. 

Na naših poteh do šole se bomo učili cestnoprometnih predpisov, pogovarjali se bomo o naravni in kulturni dediščini, opazovali bomo spremembe v okolju, poslušali ptičje petje, obiskali bomo kmetijo, se pozimi kepali in uživali na snegu … Letos bo naša redna linija ob torkih, in sicer bo start pešbusa tako kot lani na Katarini pri avtobusni postaji ob 7.00. Ker pa smo precej dobro telesno pripravljeni, želimo ostati zdravi, si imamo veliko za povedati in hodimo po različnih poteh in skrivnih potkah, jo bomo tu in tam ucvrli peš tudi domov. Vzeli si bomo čas drug za drugega, šolski zvonec pa nas ne bo preganjal, tako kot zjutraj – glede na urnike se bomo dogovarjali sproti.

Pridružili smo se projektu Trajnostna mobilnost, ki ga bomo predstavili naslednji teden, izvedli pa ob koncu septembra. V šoli želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad otrok od 1. do 9. razreda in njihovih bližnjih ter posledično k zmanjševanju motornega prometa v okolici osnovnih šol. Radi bi pomagali pri skupnem prizadevanju za zmanjšanje okoljskih obremenitev, spodbujali učence h gibanju in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

Prebrano 1373 krat Nazadnje urejano na 16.september 2020 - 10:55