13.junij 2020 - 20:40

Valeta 2020

Napisal

Vsak začetek pomeni tudi konec. ko ste prvič prišli v šolo, je bilo povsem jasno, da boste tudi zadnjič odšli iz nje. Vmes pa je moralo miniti vsaj devet let.

Menda se vsakih dvajset let na svetu zamenjajo generacije ter njihova mišljenja in dejanja. Vsaka generacija se klanja svojim vrednotam in vsako generacijo zaznamujejo določeni dogodki. Najstarejša je sedaj generacija vojne, torej ljudi, ki so se rodili pred koncem druge svetovne vojne. Ti so najstarejši in posledično najmodrejši. Sledi ji generacija, v kateri smo petdeset letniki, menda smo generacija baby boomerjev. Le zakaj? Sledijo generacije X, Y in Z. Vsaka je bila drugačna. Nove še niso uspeli poimenovati, upam le, da to ne bo COVID generacija. Ne zaslužijo si tega.

Ampak vi ste še predstavniki prejšnje generacije. Generacije Z, katere največja vrednota je individualnost. Tehnologije, ki vam pripadajo pa so digitalizacija, pametni telefoni, klepetalnice, snapchat, instagram in njuni veličanstvi Facebook in Google. Vem, da ga ni med vami, ki ne bi vedel o čem pišem.

Se pa po generacijski črti pomikamo počasi, z dolgimi koraki. In verjeli ali ne, včeraj, z valeto ste napravili komaj tretji korak. Prvi je bil iz zgodnjega otroštva v šolo, drugi lorak, čas osnovnega šolanja,  je trajal naslednjih devet let in včeraj ste se s tretjim korakom že močno približali svetu odraslih, svetu, kjer boste morali prevzeti odgovornosti zase in za druge. Tretji korak je tisti najlepši v življenju marsikoga. Samo z glavo ga je potrebno doživljati. V letih, ko se boste pomikali proti odraslosti s pomočjo učenja ali pa s kakšnim drugim načinom, se vam bo začelo odpirati življenje. Prešli boste od brezskrbnosti do odgovornosti. Počasi, po majhnih etapah, nezavedno. Dokler se nekega dne ne boste ozrli nazaj in uvideli razlike med prej in sedaj. In rekli si boste: »Mater je blo fajn, ko smo bli mladi...« Ni ga človeka, ki ne bi vsaj enkrat pomislil tako.

Tudi mnogo staršev, ki so včeraj sedeli na prireditvi,  je verjetno spoznalo, da je konec nekega obdobja brezskrbnosti kljub temu, da so imeli oni zelo veliko skrbi z vami. Ne vem, če ste opazili kako ponosno so vas gledali v svečanih oblekah, urejene, ostrižene, sfrizirane, punce z makeupom... Če niso vedeli prej, so včeraj zagotovo uvideli, da niste več otroci. Da se vas ne da več uokviriti v otroštvo, igranje, ubogljivost učenje... v brezskrbnost. Niti sami se še ne zavedate, da ste včeraj odprli nova vrata in mimo vseh prejšnjih vstopili v nov okvir. In v tem okvirju, ki je pred vami, si boste postavljali svoje mejnike. Tokrat mejnike svojega življenja in svoje prihodnosti.

Učitelji upamo, da ste v šoli, predvsem pa doma pridobili dovolj pozitivnih vrednot, da boste znali korakati po pozitivni poti. Prav vsi vam želimo, da vam na tej poti zraste veliko rož in malo trnja. Verjamemo tudi, da ko se boste v prihodnosti ozirali nazaj na leta osnovnega šolanja, ne boste pomislili na slabe stvari ampak predvsem na dobre. Na čas, ki smo ga preživeli skupaj pri pouku, na ekskurzijah, v šolah v naravi, med odmori, na prve simpatije, prijateljstva, ki vas bodo spremljala skozi celo življenje, na šale, smeh, morda tudi na solze... tiste, srečne solze.

Naj bo to vse generacija Z. Bodite Zadovoljni, Zvedavi, Zagreti za nove stvari in spoznanja, Znanje naj vam bo vodilo v življenju. Predvsem pa Zaupajte vase in v svoje sposobnosti in vsa vrata v življenju vam bodo na široko odprta. Postali boste Zmagovalci...

Čisto za konec pa le še misel indijskega modreca Mahatme Ghandija:

Naj bodo tvoje misli pozitivne,
saj se bodo spremenile v besede.
Naj bodo tvoje besede pozitivne,
saj se bodo spremenile v dejanja.
Naj bodo tvoja dejanja pozitiva,
saj bodo odražala tvoje vrednote.
Naj bodo tvoje vrednote pozitivne,
saj bodo postale tvoja usoda.

Prebrano 3130 krat Nazadnje urejano na 13.junij 2020 - 22:04